Terugkom- & vormingsmoment

Terugkommoment:

Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur voor beginnende bestuurders. De opleiding bestaat uit een introductie, een praktijkoefening en een groepsgesprek. Je ontvangt een oproepingsbrief van de Vlaamse overheid om aan het terugkommoment deel te nemen.


WIE?
Het terugkommoment is een verplichte opleiding voor nieuwe bestuurders die hun (laatste) voorlopig rijbewijs hebben afgehaald (bij een vlaamse gemeente) na 1 oktober 2017. Na het behalen van je definitieve autorijbewijs heb je 6 tot 9 maanden om deel te nemen aan het terugkommoment.

 

Download hier het schema in hoge resolotie   (*.pdf 249kb).WAT?
Het terugkommoment bestaat uit 3 delen:

  1. Een kennismaking (30’)
  2. Praktijkoefeningen op een afgesloten terrein met een handgeschakeld voertuig (120’)
  3. Een groepsgesprek over verkeersattitude (90’)


De praktijkoefeningen focussen op risicoherkenning. Op een afgesloten terrein leer je hoe je stopafstand wordt beïnvloed door je snelheid. Eveneens zal je ook ervaren hoe afleidingen invloed hebben op je vaardigheden en op het vermogen om te reageren op onvoorziene situaties. Met behulp van een 'alcoholbril' zal je kunnen merken welke impact rijden onder invloed heeft.
Tijdens het afsluitend groepsgesprek worden allerlei ervaringen en aspecten van het autorijden besproken met instructeurs en medekandidaten. Nl. de ervaringen die in de praktijksessie werden opgedaan, de ervaringen die je als nieuwe bestuurder hebt opgedaan tijdens de eerste  maanden van je 'rijcarrière', de risico's van alcohol of druggebruik achter het stuur, de sociale druk van o.a. passagiers, vermoeidheid, smartphonegebruik tijdens het rijden en andere.

 

TERUGKOMMOMENT (€ 120 P/P)
@MONNIKENWERVE 107, BRUGGE (*)

Interesse in ons “terugkommoment of vormingsmoment”?
Schrijf u meteen in via onderstaande link:

Het is van groot belang dat u tijdig aanwezig bent (idealiter een half uur op voorhand) want eens de sessie is gestart, kunt u onmogelijk nog deelnemen!

Deelnemers met klachten of opmerkingen omtrent het terugkommoment kunnen contact opnemen met het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid via: www.mow-contact.be


Door de opschorting van het terugkommoment tijdens corona is het momenteel drukker bij de erkende instellingen die het terugkommoment aanbieden.

Wie krijgt 4 maanden extra?

  • Als uw termijn om het terugkommoment te volgen afloopt van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022, dan krijgt u 4 maanden extra de tijd om naar het terugkommoment te gaan.
  • Als u uw eerste periode van 3 maanden hebt laten voorbijgaan en uw aanmaningsperiode afloopt van 1 oktober 2021 tot en met 30 november 2021, krijgt u ook 4 maanden extra. U betaalt wel sowieso een toeslag van 51 euro.


Uitstel

Hebt u uitstel gekregen tot en met 30 september 2021 en het terugkommoment niet tijdig gevolgd? Dan wordt de handhavingsprocedure opgestart. Uw termijn wordt niet opnieuw verlengd. U riskeert een boete die kan oplopen tot 4000 euro.

Bovenstaande is gepubliceerd via de website van de Vlaamse Overheid. Nalezen kan u via deze link. 

Interesse in ons “terugkommoment of vormingsmoment”? Schrijf u meteen in via de gele knop in de rechterbovenhoek.