Terugkom- & vormingsmoment

Terugkommoment:

Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur voor beginnende bestuurders. De opleiding bestaat uit een introductie, een praktijkoefening en een groepsgesprek. Je ontvangt een oproepingsbrief van de Vlaamse overheid om aan het terugkommoment deel te nemen.


WIE?
Het terugkommoment is een verplichte opleiding voor nieuwe bestuurders die hun (laatste) voorlopig rijbewijs hebben afgehaald (bij een vlaamse gemeente) na 1 oktober 2017. Na het behalen van je definitieve autorijbewijs heb je 6 tot 9 maanden om deel te nemen aan het terugkommoment.


WAT?
Het terugkommoment bestaat uit 3 delen:

  1. Een kennismaking (30’)
  2. Praktijkoefeningen op een afgesloten terrein met een handgeschakeld voertuig (120’)
  3. Een groepsgesprek over verkeersattitude (90’)


De praktijkoefeningen focussen op risicoherkenning. Op een afgesloten terrein leer je hoe je stopafstand wordt beïnvloed door je snelheid. Eveneens zal je ook ervaren hoe afleidingen invloed hebben op je vaardigheden en op het vermogen om te reageren op onvoorziene situaties. Met behulp van een 'alcoholbril' zal je kunnen merken welke impact rijden onder invloed heeft.
Tijdens het afsluitend groepsgesprek worden allerlei ervaringen en aspecten van het autorijden besproken met instructeurs en medekandidaten. Nl. de ervaringen die in de praktijksessie werden opgedaan, de ervaringen die je als nieuwe bestuurder hebt opgedaan tijdens de eerste  maanden van je 'rijcarrière', de risico's van alcohol of druggebruik achter het stuur, de sociale druk van o.a. passagiers, vermoeidheid, smartphonegebruik tijdens het rijden en andere.

 

TERUGKOMMOMENT (€ 103 P/P)
@MONNIKENWERVE 107, BRUGGE (*)

Interesse in ons “terugkommoment of vormingsmoment”?
Schrijf u meteen in via onderstaande link:

Het is van groot belang dat u tijdig aanwezig bent (idealiter een half uur op voorhand) want eens de sessie is gestart, kunt u onmogelijk nog deelnemen!

Deelnemers met klachten of opmerkingen omtrent het terugkommoment kunnen contact opnemen met het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid via www.mow-contact.be

Vormingsmoment begeleider

Door het besluit van de Vlaamse regering worden begeleiders verplicht om een vorming te volgen en een begeleidersattest te behalen. Pas vanaf dan mogen zij iemand leren rijden. Indien de begeleider(s) geen attest kunnen voorleggen, moeten de gemeenten de uitreiking van het voorlopig rijbewijs weigeren.

Maar de Raad van State heeft dat besluit nu vernietigd. De uitreiking van het (voorlopig) rijbewijs is namelijk een federale bevoegdheid, verduidelijkt de Raad van State. De Vlaamse regering mag dus niet de gemeenten verplichten om de uitreiking van een rijbewijs te weigeren louter omdat de nieuwe voorwaarden niet werden nageleefd.

De vormingsmomenten gaan "voorlopig" niet meer door. 

Interesse in ons “terugkommoment of vormingsmoment”? Schrijf u meteen in via de gele knop in de rechterbovenhoek.